Kulttuuripalvelut

Kulttuuripalveluilla tarkoitetaan aineettomia hyötyjä, joita saamme luonnosta. Näitä ovat mm. virkistyminen, esteettiset elämykset, paikan taju ja luonnontieteellinen tieto. Kulttuuriset ekosysteemipalvelut osoittavat, kuinka tärkeä luonto on edelleen kulttuurillemme ja hyvinvoinnillemme.

Virkistyskäyttö sisältää monia luonnosta nauttimisen ja virkistymisen tapoja: mm. vaeltamista tai kävelyretkiä, sienestämistä, kalastusta, lintujen tarkkailuja ja koskenlaskua. Luonnon virkistyskäytön hyötyihin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Virkistyskäyttö avaa myös mahdollisuuksia luontomatkailulle.

Kaikkien vanhojen kultturien tavoin suomalainen kulttuuri on läheisesti sidoksissa luontoon. Suomalainen kansanperinne on täynnä luonnon pohdintaa – alkaen vaikkapa Kalevalaan kootusta kansanrunoudesta. Luonto antaa vaikutteita ja virikkeitä myös suomalaisille nykytaiteilijoille ja populaarikulttuurille.

Luonnonmaisema on arkemme taustalla, antaa meille paikan tajun ja muokkaa identiteettiämme. Suomessa luonnonmaisemat ovat erityisen merkittäviä, sillä maa on yhä suhteellisen harvaan asuttu ja monet viettävät edelleen paljon aikaa luonnossa esimerkiksi kesämökillä.

Luonnon vaikutus tieteeseen ja koulutukseen on myös eräänlainen ekosysteemipalvelu, vaikka tällainen näkökulma venyttääkin palvelu-sanan määritelmää aika lailla. Luonnon opiskeleminen ja siitä oppiminen on joka tapauksessa oleellinen osa suomalaista kulttuuria.

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit