Toiminta: Jatkuvuus

Maiseman jatkuvuus tarkoittaa maiseman pysyvyyttä tilassa ja ajassa. Luonnolliset tekijät, kuten puuston kasvu, muuttavat maisemia ajan mittaa, ja esimerkiksi kulttuurimaisemien säilyttäminen edellyttää yleensä maiseman aktiivista hoitamista niittämällä tai laiduntamalla.

Tilan jatkuvuudella tarkoitetaan alueiden eheyttä, esimerkiksi maalais- tai luonnonmaisemia, joita ei ole pirstottu maisemaan sopimattomalla rakentamisella. Sillä voidaan myös tarkoittaa paikan herättämää jatkuvuuden tunnetta, joka voi herättää ihmisessä myönteisiä kotoisuuden tai pienuuden tunteita.

Ajallisella jatkuvuudella tarkoitetaan kulttuurihistoriallista jatkuvuutta. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien maisemien säilyminen on kulttuurin kannalta tärkeää. Esimerkiksi joillakin vanhoilla maanviljelyalueilla tai maisemilla on kulttuurista, kansallista ja historiallista arvoa. Sellaisia ovat vaikkapa Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli, jota kuvattiin usein 1800-luvun lopun suomalaisessa taiteessa, tai Etelä-Savossa oleva Punkaharju, jota alettiin suojella jo 1800-luvun alussa.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit