Hyöty: Esteettiset kokemukset, virkistyskäyttö, terveys

Taiteiden avulla voimme pohtia olemassaoloamme sekä meitä ympäröivän maailman olemassaoloa ja suhdettamme siihen. Taiteet tarjoavat meille välineitä käsitellä tietoa, muuttaa ajattelumallejamme ja reagoida uudenlaisiin olosuhteisiin. Ne myös tuottavat esteettisiä kokemuksia, virkistävät ja edistävät terveyttä.

 

TERVEYS

 

Tanssia, laulua, kuvia ja kertomuksia on käytetty parantamisrituaaleina läpi ihmiskunnan historian. Taiteen kokemisella ja sen luomisella itse on tutkitusti monia hyviä terveysvaikutuksia. Esimerkiksi seinälle ripustettu maisemakuva vähentää potilaiden kivunlievityksen tarvetta ja lyhentää sairaalassaoloaikaa.

 

Taiteita on tutkittu myös terapiakeinoina. Luovan toiminnan on havaittu laskevan stressiä, masennusta, ahdistusta, sydämen sykettä, hengitystiheyttä, verenpainetta, sydänlihaksen hapentarvetta, seerumin kortisolipitoisuutta ja kipua sekä fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Se myös lyhentää sairaalassaoloaikaa. Taiteet tasapainottavat tunne-elämää, parantavat kivun hallinnan tunnetta, tyynnyttävät aivojen hermoston toimintaa ja tehostavat immuunijärjestelmän toimintaa.

 

Stuckey, H. L. & Nobel J. 2010. The Connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature. American Journal of Public Health 100(2): 254–263.

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit