Arvo: Eroosion torjunnan arvo

TALOUDELLINEN ARVO 

Eroosion luonnollinen estäminen on taloudellisesti arvokasta ennen kaikkea siksi, että se ehkäisee kuluja. Maataloudessa kuluja aiheuttavat lisälannoitteiden käyttö ja eroosion keinotekoinen estäminen. Porotaloudessa ylimääräisiä kuluja aiheuttaa lisäruokinta.

Eroosion vaikutukset vesiekosysteemeihin voivat myös aiheuttaa kustannuksia yhteiskunnalle. Ammattikalastajien arvokas saalis voi pienentyä, kun rehevöityminen pienentää lohikalakantoja. Noin 39 % juomavedestä otetaan pintavedestä. Jos vesiekosysteemi rehevöityy, vedenpuhdistuksesta tulee kalliimpaa tai pahimmassa tapauksessa mahdotonta. Siinä tapauksessa on etsittävä ja otettava käyttöön uusia juomaveden lähteitä, mikä aiheuttaa lisäkuluja. 

SOSIAALINEN ARVO

Eroosion luonnollinen ehkäiseminen hyödyttää monia elinkeinoja, kuten maa- ja metsätaloutta ja kalastusta. Kun eroosiolta vältytään, ympäristö pysyy sopivana virkistyskäyttöön, esimerkiksi vapaa-ajankalastukseen tai luonnonvesissä uimiseen.

TERVEYDELLINEN ARVO

Eroosion estämisen terveydellinen arvo kytkeytyy etenkin vesikysymyksiin. Rehevöitymisellä voi olla monia haitallisia terveysvaikutuksia esimerkiksi myrkyllisten leväkukintojen ja juomaveden laadun heikkenemisen vuoksi.  

ITSEISARVO

Eroosion luonnollinen estäminen on itseisarvoista, sillä se takaa maan kasvukunnon, vesiekosysteemien ja maisemien jatkuvuuden.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit