Arvo: Hiilen kiertokulun arvo

TALOUDELLINEN ARVO

Hiilen kiertokulku on taloudellisesti erittäin arvokasta. Se on kaikkien bioottisten ekosysteemipalvelujen elinehto. Ilmiö on kuitenkin niin laaja, että sen kokonaisarvoa on vaikea arvioida.

Eräs keino arvioida hiilen kiertokulun taloudellista arvoa on hiilidioksidin päästökauppa, joka alkoi Euroopan unionissa vuonna 2005. Myös Suomi on mukana European Energy Exchange -pörssissä (EEX), jossa huutokaupataan muun muassa hiilidioksidipäästöoikeuksia. 

TERVEYDELLINEN ARVO

Hiilen kiertokulku on elämän edellytys, joten voidaan sanoa, että sen terveydellinen arvo on mittaamaton. Sillä on myös epäsuoraa terveydellistä arvoa. Hiilen puutteellinen kiertokulku voi aiheuttaa ihmisille monenlaisia terveysriskejä.

Ilmakehän hiilipitoisuus on noussut ihmisen toiminnan seurauksena. Se on jo muuttanut ja muuttaa edelleen planeettamme ilmastoa. Sillä voi olla arvaamattomia seurauksia ihmisten terveydelle, muiden lajien terveydestä puhumattakaan. Mahdollisia terveysriskejä voivat aiheuttaa esimerkiksi kohonnut lämpötila ja tulvat.

SOSIAALINEN ARVO 

Jos hiilen kiertokulku muuttuu merkittävästi ja maapallon lämpötila nousee, seurauksena voi olla erilaisia yhteiskunnallisia kriisejä. Ne saattavat johtua luonnonkatastrofeista, kuten tulvista tai myrskyistä, tai rikkaiden ja köyhien sosiaalisesta epätasa-arvosta, jonka vuoksi heillä on hyvin erilaiset mahdollisuudet valmistautua muutokseen.

ITSEISARVO 

Hiilen kiertokulku on kaikkien tunnettujen elämänmuotojen perusta. Se on siis arvokasta ihmisille sellaisenaan, sillä sen ansiosta olemme olemassa ja selviydymme. Hiilen kiertokulusta riippuvaista maailmanlaajuista luonnon monimuotoisuutta voidaan myös pitää itseisarvona.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit