Hyöty: Melun väheneminen

Melun vähentäminen parantaa viihtyisyyttä, hyvinvointia ja terveyttä. Melun tavallisimmat terveyshaitat ovat häiriön tunne ja ärtyisyys. Krooninen melualtistus vaikuttaa keskittymiskykyyn ja heikentää lasten kognitiivista suoriutumista.

Jatkuva melu voi aiheuttaa stressireaktion, joka altistaa monille fysiologisille ongelmille, kuten verenpaineen kohoamiselle ja katekoliamiinien erittymiselle, sekä kasvattaa sepelvaltimotaudin riskiä. Pitkäkestoinen melualtistus voi myös häiritä immuunijärjestelmän toimintaa ja altistaa ihmisen erilaisille infektioille.

Melu tutkitusti heikentää unen laatua. Unenpuute voi aiheuttaa esimerkiksi sepelvaltimotautia ja psykologisia oireita. Vaikka uni ei katkeaisi, yöllisellä melulla voi olla silti fysiologisia vaikutuksia. Se voi muun muassa kohottaa verenpainetta ja sykettä ja aiheuttaa levottomuutta.

Ihmisten ääniherkkyys on yksilöllistä. Jotkut reagoivat ääniin voimakkaammin ja tottuvat niihin hitaammin kuin toiset. Melulla on tutkitusti negatiivisia vaikutuksia ihmisen psyykeen. Se aiheuttaa tai pahentaa esimerkiksi ahdistusta ja masennusta.

 

Melu. Ympäristöterveys. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

 

Burden of disease from environmental noise. Quantification of healthy life years lost in Europe. World Health Organization WHO.

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit