Pölytys

Pölytys on luonnon elintärkeää toimintaa. Siitä riippuu monien siemenkasvien lisääntyminen. Suomessa taloudellisesti merkittäviä, pölytystä vaativia kasveja ovat hedelmiä ja marjoja tuottavat puutarhakasvit ja jotkin viljelykasvit kuten rapsi, rypsi ja tomaatti.

Eräät viljelykasvit ovat itsepölyttyviä, mutta hyönteisten suorittama pölytys parantaa niiden satojen laatua. Myös luonnonvaraiset marjat tarvitsevat pölytystä. Luonnonvarainen marjasato ja sen laatu riippuvat pölytyksestä. Marjastus on suosittu harrastus, joten pölytyksen onnistuminen vaikuttaa myös luonnon virkistyskäyttöön. 

 

Suomessa hyönteiset ovat ainoa pölyttäjäryhmä, mutta eteläisemmissä maissa pölytykseen osallistuu myös lepakoita ja lintuja. Kimalaiset ovat tärkeimpiä pölyttäjiä etenkin monille luonnonkasveille. Maataloudessa pölytystä edistetään myös kasvattamalla mehiläisiä peltojen lähellä.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit