Toiminta: Pölytys

Pölytys on prosessi, jossa siitepölyä kulkeutuu kukan koiraspuolisista heteistä naaraspuoliseen emiin. Eräät kasvilajit pölyttyvät abioottisesti tuulen tai veden välityksellä. Useimmat tarvitsevat kuitenkin elävän pölyttäjän. Suomessa lähes kaikki elävät pölyttäjät ovat hyönteisiä.

Kukille on kehittynyt värilliset terälehdet ja vahva tuoksu houkuttamaan hyönteisiä – useimmiten mehiläisiä tai ampiaisia, toisinaan myös muita lajeja kuten perhosia, koiperhosia ja kärpäsiä. Hyönteiset käyttävät siitepölyä ravintona, ja lentäessään kukasta toiseen hyönteiset kuljettavat siitepölyä mukanaan ja kasvit hedelmöittyvät. Monet kasvit ovat itsepölyttyviä, mutta useimmat kasvit suosivat ristipölytystä, sillä se tuottaa elinvoimaisempia ja kilpailukykyisempiä jälkeläisiä. 

Pölytyksen onnistumista voidaan mitata sillä, miten suuri osa kukista tuottaa hedelmän. Pölytystä voidaan myös arvioida epäsuorasti mittaamalla pölyttäjien lukumäärää ja monimuotoisuutta. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan mehiläislajien lukumäärä kukinta-aikana korreloi positiivisesti pölytyksen onnistumisen kanssa. Jokaista luonnonvaraista mehiläislajia kohti kukkien hedelmöittymisen todennäköisyys kasvoi 0,8 %.

Viitteet: 

Mallinger, R. E., & Gratton, C. 2014. Species richness of wild bees, but not the use of managed honeybees, increases fruit set of a pollinator-dependent crop. Journal of Applied Ecology. DOI:10.1111/1365-2664.12377.

 

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit