Toiminta: Ravinteiden pidätys

Kasvillisuus, mikrobit, sienet ja selkärangattomat sekä maaperän rakenne vaikuttavat siihen, miten hyvin maaperä pidättää ravinteita. Hiuemaa pidättää ravinteita paremmin kuin hiekka- ja soramaa, koska sillä on parempi vedenpidätyskyky.  

Mikro-organismit tarttuvat irrallisiin ravinteisiin nopeasti ja muuttavat ne liikkumattomiksi ravinteiksi, joita kasvillisuus voi hyödyntää. Kasvillisuus käyttää ja varastoi paljon ravinteita sekä eläessään että muodostaessaan maatuessaan orgaanisia aineksia. Kasvillisuuden peittämä maaperä pidättää ravinteita paremmin kuin paljas maa, sillä kasvillisuus käyttää ravinteita, minkä lisäksi maaperässä on niiden ansiosta huomattavasti enemmän mikro-organismeja. 

Mykorritsat eli kasvin juuren ja sienen symbioosit ottavat myös ravinteita maaperästä ja moninkertaistavat kasvin käyttämien ravinteiden määrän, sillä ne kasvattavat juurten pinta-alaa ja ulottuvuutta. Myös selkärangattomien aineenvaihdunta muuttaa ravinteita liikkumattomiksi.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit