Tuotantopalvelut

Tuotantopalvelut tarkoittavat aineellisia tuotteita, joita ihmiset saavat ekosysteemeistä. Niitä ovat esimerkiksi ravinto, vesi, raaka-aineet, energia ja geenivarat.

Tuotantopalvelut ovat elintärkeitä ihmisten taloudelle. Niillä on usein kehittyneet markkinat ja arvonmäärittelyjärjestelmät. Esimerkiksi Suomessa taloudellisesti merkittävin tuotantopalvelu on puu. Metsätalous tuottaa noin 7 miljardin euron lisäarvon vuodessa, mikä vastaa neljää prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta (BKT). Myös maataloustuotteet, kuten vilja, liha ja maitotuotteet, ovat oleellinen osa maamme taloutta.

Joidenkin tuotantopalvelujen merkitystä on vaikea arvioida. Tavalliset kansalaiset keräävät vuosittain 55 miljoonaa kiloa marjoja ja 15 miljoonaa kiloa sieniä. Suurin osa niistä kerätään kotikäyttöön. Luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräämiseen ja nauttimiseen liittyy paitsi markkina-arvoa myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä arvoja.

Kala ja riista ovat perinteisesti olleet merkittäviä ja jopa elintärkeitä tuotantopalveluja. Vaikka riista ja luonnonvaraiset kalat täydentävät edelleen monien suomalaisten ruokavaliota, metsästämisen ja kalastamisen sosiaaliset ja virkistyskäyttöön liittyvät puolet ovat yhä tärkeämpiä.

Kylmän ilmaston ja runsaiden metsäresurssien vuoksi bioenergia on aina ollut keskeinen tuotantopalvelu Suomessa. Ilmastonmuutoksen lieventämistavoitteiden ansiosta bioenergiasta tulee tulevaisuudessa todennäköisesti yhä tärkeämpää. Myös geenivarat ovat tuotantopalvelu, jonka merkittävyys kasvanee tulevaisuudessa.

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit