Kalat ja ravut

Kalastus on tärkeä perinteinen suomalainen elinkeino. Kalansaaliin – etenkin Itämerestä pyydetyn saaliin – arvo on kasvanut viime vuosina, mutta ammattikalastajien määrä on laskenut jo pitkään. Vuonna 2012 kalastus työllisti noin 2 200 ihmistä Itämerellä ja noin 400 sisävesillä.

Kalakantojen elinvoimaisuus on riippuvainen veden laadusta. Vuonna 2013 arvioitiin, että 85 prosenttia Suomen järvialueesta on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Maatalous on vaikuttanut veden laatuun Etelä- ja Länsi-Suomessa, missä vesistöjen rehevöityminen on yleisintä.

 

Itämereltä saadut kalansaaliit ovat kasvaneet viime vuosina. Vuonna 2012 kokonaissaalis oli 120 miljoonaa kiloa. Taloudellisesti merkittävimmät kalalajit ovat silakka, kilohaili ja turska. Sisävesien ammattikalastajat ovat saaneet 2000-luvulla 4–5 miljoonan kilogramman vuosisaaliita. Sisävesien ammattikalastuksen suurimmat saaliit saadaan Etelä-Savosta, jossa sijaitsee suuria järvialueilta. 

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit