Marjojen ja sienten arvo

TALOUDELLINEN ARVO

Marjojen ja sienten taloudellinen arvio voidaan laskea poiminnasta saatujen voittojen perusteella. Marjojen poiminta tuottaa vuosittain noin 10 miljoonan euron tulot, joskin summan vuotuinen vaihtelu on suurta. Sienestys tuottaa noin miljoona euroa vuodessa. Mustikan ja puolukan viennin arvo on ollut vuosittain noin 13 miljoonaa euroa vuodesta 2010 lähtien.

SOSIAALINEN ARVO

Marjojen ja sienten sosiaalista  arvoa voidaan kuvata marjastajien ja sienestäjien määrällä. Vuonna 2010 noin 58 % väestöstä poimi marjoja ja 40 % sieniä. Määrät kasvoivat hiukan vuosina 2000–2010. Sosiaalista arvoa syntyy myös poiminnasta saatavista tuloista ja satokauden aikana syntyvistä osa-aikaisista työpaikoista.

TERVEYDELLINEN ARVO

Marjat ja sienet vaikuttavat terveyteen kahdella tavalla. Niiden poiminta on oivallista liikuntaa, joka parantaa fyysistä kuntoa. Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu vaikuttaa positiivisesti myös mielenterveyteen. Myös marjojen ja sienten syömisellä on terveysvaikutuksia. Marjoissa on runsaasti kuitua, vitamiineja ja mineraaleja. Sienet ovat myös hyviä kuidun lähteitä. Niiden proteiinit sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Sekä marjoissa että sienissä on vain vähän energiaa, joten niiden ravintoarvo on hyvä.

ITSEISARVO 

Marjoilla ja sienillä on tärkeä asema suomalaisessa ruokakulttuurissa ja kansanperinteessä.

 

MARSI-raportit 2010, 2011, 2012, 2013. Luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärät. Mavi, Maaseutuvirasto.

Outdoor recreation statistics 2000 & 2010. Recreational use of forests. Metsäntutkimuslaitos.

Törrönen, R., Riihinen, K., Sarkkinen, E. & Feodoroff, R. 2013. Selvitys marjojen terveysvaikutusten kliinisestä tutkimusnäytöstä. Itä-Suomen yliopisto, OSKE Osaamiskeskusohjelma, FoodFiles.

Fineli – Elintarvikkeiden koostumustietopankki. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit