Tuotantoeläimet

Kotieläimet ovat luonnosta saatava hyöty, johon ihminen on vaikuttanut huomattavasti. Eläinten kesyttämisen ja jalostamisen ansiosta pystymme tuottamaan tehokkaasti eläintuotteita kuten lihaa, maitoa ja munia. Kotieläimet tarvitsevat navettoja ja muita eläinsuojia sekä laitumia laidunkauden ajaksi. Suomessa on tällä hetkellä 14 000 karjatilaa ja 700 lammastilaa. Laidunkäytössä on 151 000 hehtaarin (7 %) osuus koko maatalousalueesta. Eläinten rehuksi viljellään viljaa. Noin 1,4 miljoonaa kiloa viljasadosta käytettiin kotieläinten ruokintaan.

Vuonna 2013 Suomessa tuotettiin 388,9 miljoonaa kiloa lihaa. Suurin osa tästä oli sianlihaa (n. 50 %), siipikarjan lihaa (28,6 %) ja nautaa (20,7 %). Lampaan-, vuohen- ja hevosenlihaa tuotettiin vain vähän (0,4 %). Lihankulutus on kasvanut 20 vuodessa 300:sta 400 miljoonaan kiloon. Siipikarjan tuotanto on lisääntynyt, koska kulutustottumukset ovat muuttuneet. Maidon vuosituotanto on pysynyt noin 2,2 miljardissa litrassa, vaikka maidontuottajien määrä on vähentynyt tasaisesti. Luomumaidontuottajien kohdalla tilanne on päinvastainen: maidontuotanto lisääntyy ja tuottajien määrä kasvaa hiljalleen. Munantuotannon menetelmät ovat muuttumassa. Häkkikanaloissa tuotettujen munien määrä vähenee, kun taas lattiakanaloissa tuotettujen luomumunien määrä on kasvussa. Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan noin 60 miljoonaa kananmunaa vuodessa. 

Luomulihaa, -maitoa ja -munia tuotetaan yhä enemmän. Lähes 90 % luomuviljasta käytettiin tuotantoeläinten rehuksi vuosina 2012 ja 2013. Luomuviljely edellyttää suurempaa viljelyaluetta saman sadon tuottamiseksi kuin tavallinen viljely.

Viitteet 

Laiduntaminen 2010. TIKE. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus.

Kotieläintilastot 2013. http://www.maataloustilastot.fi/e-lehti-kotielaintilastot-2013/index.html. 

Luomutilastot 2014. http://www.maataloustilastot.fi/sites/default/files/luomutilastot_2014_julkaisu.pdf.

Maito- ja maitotuotetilastot. TIKE. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus. 

Lihantuotanto. TIKE. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit