Eläintuotannon arvo
TALOUDELLINEN ARVO Viime vuosina eläintuotteiden tuottajahinnat ovat enimmäkseen nousseet. Eniten ovat nousseet kananmunien ja lampaanlihan tuottajahinnat. Korkeimmat tuottajahinnat ovat naudan- ja lampaanlihalla. Vuonna 2013 lampaanlihan tuottajahinta oli 329 euroa/100 kg, naudanlihan 311 euroa/100 kg, sianlihan 174 euroa/100 kg, siipikarjan 154 euroa/100 kg, kananmunien 117 euroa/100 kg ja maidon 43 senttiä/litra. SOSIAALINEN ARVO Eläintuotanto on sosiaalisesti arvokasta, sillä se luo työpaikkoja. Vuonna 2010 maatalous työllisti 125 288 kokoaikaista ja osa-aikaista työntekijää. Suurin osa heistä on maanviljelijöitä (noin 46 %), heidän puolisojaan (22 %) ja muita perheenjäseniä (17 %). Sen lisäksi maatalous työllistää noin 3 000 vakituista työntekijää, joiden osuus maatilojen koko työvoimasta on noin 2 %. Muilla työntekijöillä on määräaikaiset työsopimukset ja he ovat usein kausityössä. Vuonna 2012 maitotiloja oli 9 781, muita karjatiloja 3 540, sikatiloja 1 712, hevostiloja 1 796, siipikarjatiloja 522 sekä lammas- ja vuohitiloja 685. Maito-, sika- ja siipikarjatilojen määrä on pienentynyt yli 50 % vuodesta 2000. Muidenkin eläintuotantotilojen määrä on laskenut, ei tosin yhtä jyrkästi. TERVEYTEEN LIITTYVÄ ARVO Eläintuotannolla on terveydellistä arvoa, joka syntyy eläintuotteiden turvallisesta käytöstä sekä siitä, ettei eläinperäisiä tauteja esiinny. Lintu- ja sikainfluenssat ovat aiheuttaneet viime vuosina vakavia terveysuhkia. Antibioottien runsas käyttö eläintuotannossa aiheuttaa ongelmia, sillä bakteerikannoista tulee vastustuskykyisiä lääkkeille. Suomessa ihmisten vakavien infektioiden hoitoon tarkoitettuja antibiootteja ei saa käyttää eläinten hoitamiseen. ITSEISARVO Ei määritelty. |
- Päivitetty (04.10.2017)
Keskustelua aiheesta
Aloita keskustelu »
Lisää kommentti
Sulje kommentit