Hyöty: Eläintuotteet

Sikojen kasvatus alkoi lisääntyä 1960-luvulla, ja tällä hetkellä sika on Suomen käytetyin lihatuote. Sianlihan käyttö kasvoi hieman 1990- ja 2000-luvuilla, mutta on viime vuosina vähentynyt hiukan. Vuonna 2013 sianlihaa käytettiin 195 miljoonaa kiloa.

Naudanlihan tuotanto on laskenut tasaisesti 1990-luvulta asti. Viimeisten 23 vuoden aikana tuotanto on vähentynyt yli 30 %; vuonna 2013 tuotanto oli 81 miljoonaa kiloa. Siipikarjan (broilerit ja kalkkunat) tuotanto on sen sijaan kasvanut viime vuosikymmeninä jyrkästi. Broilerintuotanto on yli kolminkertaistunut 1990-luvun alusta. Kalkkunan vuosittainen tuotantomäärä nousi 14 miljoonaan kiloon 2000-luvun alkupuoliskolla, mutta laski sitten 7 miljoonaan kiloon. Vuonna 2013 siipikarjaa tuotettiin yhteensä 111 miljoonaa kiloa. 

Muita lihatuotteita ovat lampaan- ja hevosenliha. Molempien tuotanto on pienentynyt 1990-luvulta. Vuonna 2013 lampaanlihaa tuotettiin noin miljoona kiloa ja hevosenlihaa 0,5 miljoonaa kiloa.

Maidontuotanto on vähentynyt hiukan vuosien 1990 ja 2013 välillä. Vuonna 2013 maitoa tuotettiin 2,2 miljardia litraa. Luomumaidon tuotanto on 2,5-kertaistunut vuodesta 2000. Vuonna 2013 sitä tuotettiin 41 miljoonaa litraa.  

Munantuotanto on vähentynyt viimeisten kahden vuosikymmenen aikana, joskin viime vuosina se on kääntynyt nousuun. Vuonna 2013 munia tuotettiin 67 miljoonaa kiloa. Luomutuotanto on kasvussa. Vuonna 2013 sen osuus oli 3,8 % koko tuotannosta. Suurin osa munista tuotetaan edelleen häkkikanaloissa, vaikka niiden osuus onkin vähentynyt sitten 2000-luvun.

Maito- ja maitotuotetilastot. TIKE. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus. 

Lihantuotanto. TIKE. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus.

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit