Viljelykasvit

Viljelykasvisadot ovat toimivien maatalousekosysteemien tulos. Sadot ovat myös ekosysteemipalvelu, joskin ihmisen panos niiden tuottamiseksi on merkittävä. Suomessa maatalous on keskittynyt lounaisrannikolle, missä maaperä ja sääolosuhteet suosivat maanviljelyä. Vuonna 2013 Suomessa oli 231 000 hehtaaria viljelykelpoista maata, josta 9 prosentilla harjoitettiin luomuviljelyä.

 

Suurin osa viljasta kasvatetaan lihantuotannon rehuviljaksi. Vuosittainen rehuviljasato on ollut 2000-luvulla noin 3 miljardia kiloa. Vuonna 2013 elintarvikekäyttöön kasvatettiin ohraa (n. 1,9 miljardia kiloa), kauraa (1,2 miljardia kiloa), vehnää (0,9 miljardia kiloa) ja ruista (26 miljoonaa kiloa). Muita tärkeitä viljelykasveja ovat peruna, sokerijuurikas, rypsi ja rapsi. Sääolot ja viljelypäätökset vaikuttavat vuotuisiin satoihin, ja vuosittaisissa tilastoissa on paljon vaihtelua.

Maatalous on elinkeino, joka työllistää tällä hetkellä 110 000 vakituista ja 56 000 tilapäistä työntekijää 56 000 maatilalla. Ekosysteemipalveluna viljelykasvit tarjoavat taloudellista, sosiaalista ja terveydellistä arvoa ja on myös itseisarvoltaan tärkeää.  

Keskustelua aiheesta

Aloita keskustelu »

Lisää kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.


Viestisi lähetetään sivuston ylläpitäjille tarkastettavaksi. Uudet kommentit pyritään julkaisemaan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Sulje kommentit