Luonnontila on julkistettu!

19.02.2010

Luonnontila on julkistettu! Luonnontila-sivusto julkistettiin 19.2.2010 pidetyssä Suomen luonnon tila 2010 -seminaarissa.

Suomen luonnon tila 2010 -seminaari keräsi Säätytalolle sankan ja asiantuntevan kuulijakunnan. Osanottajien mukana saliin olikin tiivistynyt melkoinen määrä Suomen luonnon monimuotoisuuden tuntemusta. Ympäristöministeri Paula Lehtomäen, Euroopan ympäristöviraston pääjohtaja Jacqueline McGladen ja ympäristöneusvos Jussi Soramäen puheenvuorot valottivat biodiversiteetin suojelun poliittisempaa ulottuvuutta. Kuinka tavoite biodiversiteetin hupemisen pysäyttämisestä voidaan saavuttaa ja mitä on odotettavissa vuoden 2010 jälkeen.

Tutkimusjohtaja Heikki Toivonen ja tutkija Ari-Pekka Auvinen kertoivat, miltä Suomen luonnon tila näyttää tällä hetkellä Luonnontilan indikaattoreiden valossa. Puheenvuoron pääviesti oli, että vaikka monimuotoisuuden alamäki ei ole pysähtynyt, näyttäisi negatiivinen kehitys silti vuoden 1990 jälkeen hidastuneen. Tilaisuuden päätti akatemiaprofessori Ilkka Hanski, joka kehotti suojelemaan jäljellä olevat luonnontilaisen metsä- ja suoluonnon rippeet etenkin Etelä-Suomesta ja piti luonnon monimuotoisuuden suojelua samanlaisena kansalaisvelvollisuutena kuin vaikkapa kierrätystä.
 

 

 
Akatemiaprofessori Ilkka Hanski kehotti
kansalaisia lisäämään monimuotoisuutta
esimerkiksi oman tontin tarpeettomasta
hoitamisesta luopumalla.
  Säätytalolle oli kokoontunut 120 Suomen
luonnon tilasta kiinnostunutta kuulijaa.

Luonnontila-sivuston ulkoasu, rakenne ja pääosa sisällöstä ovat nyt vakiintuneet. Yksittäisiä puutteita sivustolta toki vielä löytyy ja näitä paikataan edelleen. Kokonaisuudessaan palvelun kuitenkin katsottiin olevan tarpeeksi valmis julkistukseen. Julkistushetkellä Luonnontilassa on noin 110 indikaattoria ja yli kaksisataa sivua ajantasaista tietoa Suomen luonnon tilasta. Uutena elementtinä sivustolle on lisätty sivukohtainen kommentointimahdollisuus, jonka löydät esimerkiksi kaikkien indikaattorisivujen alaidasta.
 


Katso seminaarissa pidetyt esitelmät:

Heikki Toivonen ja Ari-Pekka Auvinen: Suomen luonnon tila vuonna 2010

Ilkka Hanski: Miten luonnon monimuotoisuuden väheneminen voidaan pysäyttää? Mitä seurannalta ja tutkimukselta vaaditaan?

Seminaarin jälkeen kokoontui noin 70 asiantuntijan joukko Ympäristöministeriöön pohtimaan indikaattoreiden ja seurantojen jatkokehittämistä. Yhteenvedon tilaisuudessa saadusta palautteesta voi lukea tästä:

Asiantuntijatyöpajan palautteet

 

« Takaisin uutisarkistoon